16 Kasım 2007 Cuma

YAZI TARİHİNE YOLCULUK: HİYEROGLİF


Hiyeroglif yazı, Eski Mısır'da bugün kullandığımız yazının atasıdır. Genel kanıyla resim yazısı olduğu düşünülen hiyeroglif yazı aslında basbayağı kelime köklerinin, eklerinin olduğu, modern yazının çatısını oluşturmuş bir sistemdir.
Mürekkep ve fırçayla yazılan hiyeroglif yazılar oldukça karmaşık olduğu için bunları okuyan ve yazan kişiler özel eğitim alırlardı.
Peki bu kadar karışık bir yazma şekli karşısında ne yapsın zavallı Mısırlı'lar. Demokraside çareler tükenmez demiş, (Eski Mısır'da demokrasi mi vardı) hiyeroglife dayanarak daha kolay 2 tür yazı geliştirmişler. Bunlar yazmayı daha hızlı ve kolay bir hale getiren "hireatik" ve onun da basitleştirilmişi olan "demotik" dir.
Eski Mısır kelimelerinin insanlara çağrıştırdıklarının başında bir piramitler bir de hiyeroglif gelir zaten. Bazı ucuz filmler de bile Mısır'a gitme efekti vermek için piramit ve hiyeroglif yazı tablosu gösterirler. O derece popülerdir Dünya'da.
Yazının temeli ve Eski Mısır'ın simgelerinden biri olmasının yanında bence hiyeroglif, grafik sanatının da kaynağıdır.(grafiği anlatmak istediğimzi çizerek anlatmak olarak görürsek öyle) Hiyeroglif yazılar, sistemli ve iletişime yönelik olmarıyla görsel iletişimin temelini oluşturur.

1 yorum:

amon ra dedi ki...

hiyeroglif yazı hakkında daha geniş bilgi istiyorum kitap brosur yazı belge nasıl bulabılırım okunus sekli nasıl kelimelerin turkçe karşiligi nedir bir şekilde yazrdımcı olabılırsenız sevınırım...